Colosseum

Rooma on tunnettu kaupunkina varsin värikkäästä historiastaan. Tähän artikkeliin on siis ehdottomasti otettava mukaan eräs Rooman vierailluimmista ja tärkeimmistä kulttuurillisista kohteista, Colosseum. Colosseum oli Rooman ajan amfiteatteri, joka on rakennettu jo vuonna 72 eaa. keisari Vespaniuksen johdosta.

Tämä 50000 paikkainen amfiteatteri tunnetaan sen monipuolisesta historiastaan. Asia, joka tulee aina Colosseumista puhuttaessa esiin on siellä käydyt gladiaattoritaistelut. Antiikin ajan taistot eivät kuitenkaan ole ainoita esityksiä, joita Colosseumissa on tapahtunut. Siellä on myös udelleen luotu taisteluista tietyn kaltaisia toisintoja. Huhutaan myös, että areenaa on myös käytetty kristittyjen vainojen aikana, mutta asialla ei ole todellista todistepohjaa.

Colosseum on Rooman eräs suosituimmista nähtävyyksistä. Paikka on todella huikea esimerkki roomalaisesta arkkitehtuurista, vaikka Colosseumia onkin maanjäristykset ja kiviä varastelevat ihmiset vaurioittaneet.

Suomalaiselle matkailijalle on Colosseumissa käynti varsin edullista. Jos olet Euroopan Unionin kansalainen saat alennuksen sisäänpääsymaksusta. Jos olet 18- 25- vuotias matkailija, pääset Colosseumiin vain €10.50 hinnalla. Jos taasen olet ottanut nuorempia, tai hieman varttuneempiakin mukaan, saat vielä entistäkin enemmän alennusta. Liput alle 18-vuotiaille ja yli 65-vuotiaille ovat €4.50.

Kun suunnittelet matkaa Roomaan, pitää sinun muistaa, että Colosseum on kohde jota suomalainen kaupunkimatkailija ei voi missään nimessä jättää näkemättä. Muista siis varata aikaa tässä muinaisessa, kivisessä teatterissa vierailuun reilusti.


Kommentit

Colosseum — 2 kommenttia

  1. Colosseum oli meidän perheen teinipojille mieluisa paikka. Ovat jo tuohon ikään mennessä nähneet elokuvan jos toisen Colosseumin tapahtumista, etenkin juuri gladiaattoreiden elämästä ja taistelusta. Pojilla oli taatusti mielessä veriset taistelut, leijonat ja mestaukset jännittävinä tapahtumina, meitä vanhempia samat asiat jokseenkin kauhistuttivat. Ajatella nyt, että olisit voinut itse joutua sinne miekka kädessä kamppailemaan hengestäsi, ja että elämäsi olisi saattanut olla jonkun keisarin tai yleisöän peukalon suunnan varassa. Ihmetyttää, kuinka ihmisrotu on vuosituhansien saatossa pitänyt tappamista ja kidutusta jonkinlaisena huvina ja ajanvietteenä, joka oli lapsillekin sallittua. Rakennuksena Colosseum on kuitenkin vallan vaikuttava mestarinäyte, vaikka siitä onkin suuri osa jo tuhoutunut.Mahtavan amfiteatterin tiloissa toimni aikoinaan jopa erilaisia tylöpajoja, kauppoja jne. Siellä on ollut myös kirkko ja vielä tänäänkin Colosseum kuuluu katolisen kirkon pyhiin kohteisiin.

  2. Colosseumin osalta on viime aikoina käyty kiivasta keskustelua sikäli, että eräät arkeologit suosittelevat sen lattian uudelleenrakentamista ja monumentin uudenaikaistamista esimerkiksi konserttien pitopaikaksi. Colosseumille halutaan antaa uutta ilmettä ja eloa, jotta se saataisiin moderniin käyttöön. Nykyäänhän lattia puuttuu ja sen alla olevat labyrintin muodostavat käytävät pikkuisine koppeineen ja huoneineen ovat kaikkien ihailtavissa. Samoissa tiloissa pidettiin Colosseumin loiston päivinä esimerkiksi areenan taisteluita varten tuotuja leijonia ja karhuja, ja siellä olivat gladiaattoreidenkin tilat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *