Vatikaani

Katolisen kirkon toiminnan lähteenä on toiminut Italia aina katolilaisen kirkon syntymästä lähtien. Vaikka et itse uskonnollinen olisikaan, on Rooman matkasi varrella ehdottomasti oltava tämä maailman uskonnollisen toiminnan keskus. Mistäpä muusta voisi olla kyse, kuin Vatikaanista.

Vatikaani on itsenäinen valtio Italian rajojen sisällä. Vatikaanivaltio on pinta-alaltaan hyvin pieni, vain 44 hehtaaria, johon kuuluu vain hieman yli 830 asukasta. Täten Vatikaanivaltio on maailman pienin itsenäinen valtio.

Vatikaanivaltio Katolisen kirkon keskuksena on myös paavin asuinpaikka. Paavin voit nähdä, jos matkasi Rooman sijoittautuu niin, että ehdit sijoittaa aikaa 11-12 välille keskiviikkona. Silloin paavin voit nähdä esiintymässä kirkon edustalla. Tämä toisaalta on huono aika olla paikan päällä suuren väkijoukon takia, mutta jos paavin haluat ehdottomasti nähdä, on keskiviikko paras aika tälle.

Kun lähdet käymään Vatikaanissa, kannattaa sinun varata yksi kokonainen päivä sen läpi kulkemiseen. Kohteita joihin kannattaa ehdottomasti panostaa aikaa on ainakin Pietarin kirkko. Sikstuksen kappeli on todella hieno näky Michelangelon maalamine kattoineen.

Vatikaanista voit myös ostaa tuliaisia perheelle ja tutuille. Eräs suosittu matkamuisto on Vatikaanin painattama euro.


Kommentit

Vatikaani — 3 kommenttia

  1. Roomaan lähtevät monet ihan vain sieltä löytyvien taideaarteiden vuoksi, ja niiden aarreaitta on ilman muuta Vatikaani.Paavit ovat vuosisatojen saatossa haalineet lilliputtivaltionsa suojiin toinen toistaan nimekäämpien taiteilijoiden teoksia, niin maalauksia kuin veistoksia ja kirjoja. Michelangelo on kuuluisa etenkin Sikstuksen kappelin mystiikkaa sisältävästä katosta, jota hän muuten ei edes alun perin halunnut maalata! Hänen lisäkseen esimerkiksi Bernini on saanut antaa taitojensa loistaa Vatikaanin alueella, ja koko maailman kallisarvoisimmat kokoelmat löytyvät Vatikaanista.

  2. Itseäni taas kiinostaa Vatikaanin kohdalla jopa taideaarteita enemmän sen myyttinen kirjasto. Valitettavasti sinne ei meillä tavallisilla kuolevaisilla ole mitään asiaa, vaan ovet aukeavat vaan erikoisluvalla ja lähinnä tutkijoille jne. Huhujen mukaan siellä on kuulema vaikka kuinka mielenkiintoisisa ja salaperäisiä kirjoja ja dokumentteja vuosisatojen ajalta kerättynä. Siitäkin olisi kiva lukea lisää, osaako joku suositella aiheesta kirjoitettua kirjaa tai edes vakuuttavaa artikkelia?

  3. Vatikaanin kirjaston aineistoa digitalisoidaan hiljalleen, vaikka urakka eteneekin hitaasti. Esimerkiksi ennen vuotta 1500 julkaistujen teosten, käsikirjoitusten ja kuvitusten osalta jokaisella on mahdollisuus katsella vaikka Danten Jumalaista komediaa varten tekemiä piirroksia. Turha varmaan kuitenkaan edes kuvitella, että ne kaikista salaisimmat ja tulenarimmat dokumentit sieltä koskaan julkistuvat meidän tavallisten kuolevaisten iloksi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *